Januar najuspešnejši za Chrome

Matej Huš

2. feb 2010 ob 10:21:58

Še en mesec je naokoli in spet si lahko pogledamo statistiko uporabe internetnih brskalnikov. Zmagovalec prejšnjega meseca je gotovo Googlov Chrome, ki se je uspel prebiti na tretje mesto. S 5,2-odstotnim tržnim deležem (0,6 odstotne točke več kot decembra) je že decembra prehitel Safari in ga potisnil na četrto mesto. Internet Explorer je izgubil pol odstotne točke in pristal pri 62,2 odstotka, kar pomeni da je modri e v lanskem letu kumulativno izgubil 10 odstotkov. Znižal se je tudi tržni delež Firefoxa, in sicer za 0,2 odstotne točke na 24,4 odstotka.

Poglejmo še podrobnejše rezultate po verzijah. Osovraženi Internet Explorer 6 je izgubil skoraj odstotek in domuje le še na 20,1 odstotka računalnikov. Podoben minus je zabeležil tudi IE7, ki ima 14,6-odstotni delež, medtem ko je IE8 pridobil poldrugo odstotno točk in dosega 22,3-odstotni delež.

Pod črto lahko zaključimo, da kakšnih bistvenih sprememb ni. Chrome pridobiva, ostali pa rahlo izgubljajo. IE že dlje časa konstantno, medtem ko je Firefox spremembo trenda doživel šele konec lanskega leta - dotlej namreč vztrajno rasel in se skoraj dotaknil letvice pri četrtini.