Nemško sodišče dovolilo, da en partner po razhodu od drugega zahteva brisanje intimnih fotografij

Mandi

24. maj 2014 ob 11:41:07

V duhu nedavne sodbe Sodišča EU v zadevi Google Španija je tudi višje sodišče v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalška pritrdilo posamezniku, ki bi se rad znebil nesrečnega delčka svoje preteklosti. V primeru razhoda bo tako lahko en partner od drugega zahteval, da trajno pobriše njene oz. njegove intimne fotografije.

Tožnico je skrbelo, da je njen nekdanji partner - fotograf po ločitvi obdržal njene fotografije, na katerih je bila gola, čeprav so nastale na podlagi njene privolitve (seveda še v času zveze) in čeprav partner ni pokazal nobenega namena, da bi jih želel objaviti. Ta dva kriterija sta doslej večinoma blokirala tovrstne zahtevke. Če se ni dalo dokazati nekih bistveno spremenjenih okoliščin, zvijače ali prevare glede nastanka fotografij, ali zlovešče objave ("revenge porn"), se ni kaj veliko dalo storiti. Ta sodba pa postavlja pravico do lastne podobe - vsaj glede intimnih fotografij - pred pravico do svobode (fotografskega) izražanja.

Sodba še ni pravnomočna, niti nima splošne veljave kot prvoomenjena. Kaže pa smer, v katero se bo v prihodnje potrebno še precej ozirati (čeprav, mularija bo vedno mularija).