Vimeo podpira HTML5

Primož Resman

23. jan 2010 ob 09:30:53

Čeprav nativna podpora video posnetkom v sklopu standarda HTML5 ni popolnoma določena, podpora oznakam vseeno ostaja. To so sprva izkoristili inženirji pri YouTubeu (že pred njimi pa podjetje NeoSmart, ki je izdelalo proxy), ki so pred tremi dnevi najavili posebno stran, namenjeno HMTL5, medtem ko so jim pri Vimeu sledili z enodnevno zamudo. Pri Vimeu obljubljajo, da naj bi v HTML5 načinu delovalo okrog 90% vseh videoposnetkov, naloženih v zadnjem letu.

Obe strani imata ključne lastnosti enake - videoposnetki so enkodirani s pomočjo kodeka h.264 in zahtevata uporabo Googlovega Chromea, Safari 4.0+ ali Internet Explorerja s Chrome vključkom. Zanimivo je, da ni podprt Firefox, saj se je Mozilla pohvalila, da ima različica 3.6 najboljšo implementacijo nativne podpore video in zvočnih posnetkov. Pri Vimeu so povedali še, da uporabniki ne bodo več videli njihovega metuljčka, ki označuje nalaganje posnetka, ter da ne bo treba čakati na nalaganje pri časovnem preskakovanju. Predvajanje naj bi bilo hipno.

Poleg enakih brskalnikov se pri YouTube spopadajo z drugimi težavami. V HTML5 <video> oznaki niso mogoči oglasi, ki so za Googlovo preživetje ključnega pomena. S časom bodo brez dvoma prišli do alternativne rešitve, sploh ko bo popularnost podstrani zrasla. Uporabniki podprtih brskalnikov medtem lahko že zdaj gledajo videoposnetke brez uporabe Adobeovega Flash predvajalnika.