Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primož Resman

23. mar 2010 ob 00:12:28

Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma tehnična superiornost formata nad Theoro, ki se ne more kosati s kakovostjo slike formata H.264, sploh pri nižjih velikosti datotek istih posnetkov. Kot je na svojem blogu napisal Brian Crescimanno, uporabniki nimajo težav z uporabo brezplačnih rešitev, dokler so te enako dobre oz. boljše od plačljivih alternativ. Lep primer je npr. uporaba Linuxa na strežnikih, medtem ko le-ta enostavno ne more stopiti iz sence Windowsa na namizju. Izkaže se tudi, da večina uporabnikov želi, da njihova programska oprema enostavno deluje, četudi morajo za to seči v žep.

Drugi razlog je že velika razširjenost uporabe formata H.264 na straneh, ki ponujajo video vsebino. Nedvomno tukaj lahko izpostavimo največjega, YouTube, a je daleč od edinega. Da bi uporabnikom Firefoxa omogočili nativni ogled videoposnetkov, bi morali vsak videoposnetek na strani prekodirati v Theorin format, kar bi zahtevalo ogromno procesorskega časa. Te posnetke bi bilo potrebno tudi hraniti, kar bi prav tako zahtevalo širitev shrambnih sistemov. Pri uporabi H.264 se spremeni zgolj način dostave, ki je v enem primeru popolnoma nativen oz. v drugem zapakiran v Flash. Kodiranje in hramba v obeh primerih poteka le enkrat.

Uporabniki starejših brskalnikov (ter uporabniki Firefoxa in Opere) bi tako lahko tudi v prihodnosti videoposnetke na spletu gledali s pomočjo Adobeovega Flasha. A najverjetneje vsi vemo, da je Flash daleč od idealne rešitve za dostavo videa k uporabnikom, ki jo je še najbolj kritiziral Apple, velik zagovornik standarda HTML5.

S tem pridemo še do 3. razloga, ki se skriva v mobilnih naprav. Te imajo v veliki večini enostavno prešibke procesorje, da bi lahko gledali videoposnetke, vsaj s spodobno avtonomijo napravice, pa naj bodo zapakirani v Flash, H.264 oz. Theoro. A tukaj H.264 skoči v veliko prednost, saj zanj obstajajo specializirani in varčni strojni dekodirniki, v prenosnih napravicah vedno bolj razširjeni. Prav to naredi Operino odločitev proti podpori H.264 toliko bolj zanimivo, sploh pri njihovem velikem deležu med mobilnimi brskalniki. Seveda se v prihodnosti, če bo HTML5 način dostave videa bolj razširjen, lahko premislijo in zamenjajo podprt format oz. vključijo oba.

Kot je v zaključku svojega prispevka dejal John Gruber: Mozilla (še) ni mobilno podjetje, a to dandanes že skoraj, v prihodnosti pa še mnogo bolj, lahko enačimo s stavkom 'ni pomembno podjetje'. Pravi, da bo čas pokazal, če bo Mozillina odločitev upočasnila preboj standarda HTML5 na področju videa (čeprav ima Firefox mnogo manjši delež od Internet Explorerja, vseeno ni zanemarljiv), če se bo zmanjšal tržni delež Firefoxa oz. če se bodo pri Mozilli bolj posvetili mobilnim napravam in tudi sami podprli H.264. Alternativa, OGG in Theora, si z zgoraj naštetimi razlogi po njegovem komajda zaslužita oznako alternative.