'FPS-ji' so pomembni

Primož Resman

8. jan 2010 ob 09:32:08

Debata o prednosti 60 in več sličic na sekundo v igrah oz. manj, tja do le 30 sličic, je stara skoraj toliko, kolikor časa obstaja igranje iger prek interneta. Glavni argument zagovornikov 30 sličic na sekundo je, da človeško oko ni sposobno zaznavati več kot ~25 sličic na sekundo (kolikor jih ima televizija). Kot so razložili na Significant Bits, dovolj visoko število sličic na sekundo pravzaprav je pomembno, saj podatek o osveževalni frekvenci očesa sploh ne drži.

Človeško telo ni digitalno, kar pomeni, da informacije o sliki oko, posledično pa tudi možgani, zajemajo ves čas, neprekinjeno. Argument o 25 Hz osvežitvi izhaja prav iz televizije, saj jo lahko gledamo brez težav, brez da bi se slika zatikala oz. bi preskakovala. A to je posledica majhne podrobnosti, ki je računalniške, konzolske in ostale igre nimajo - zamazanost pri premikanju (motion blur). Serijo nekoliko zamazanih slik naše oko zlahka sestavi v lepo tekoče dogajanje, medtem ko za serijo ostrih tridesetih slik v igrah tega ne moremo trditi, saj vidimo zatikanje. Obenem pri 30 FPS igri občasno pride do padca v povprečnem številu sličic, ki tako pade bližje dvajsetim sličicam na sekundo, kar stvari zgolj poslabša.

Pomembna je tudi fizika igre, saj je fizikalen pogon v večini igrah povezan z grafičnim, posledično pa se sposobnosti igralca s spremembami v številu sličic spreminjajo (v pogonu Quake recimo igralec teče najhitreje ter skače najvišje pri npr. 125 in 333 FPS). Nižje število sličic lahko povzroči tudi zaostanke pri vhodnih napravah (t.i. input lag), ki bi sicer pri interaktivnem mediju, kar igre so, moral biti praktično ničen. To v hitrih, akcijskih igrah, prvoosebnih streljačinah, dirkačinah in podobnih igrah lahko nasprotnikom da neželeno prednost in igralcu ne omogoči doseči realnih rezultatov.

Z vsaj 60 sličicami na sekundo je delovanje igre mnogo bolj gladko, a v današnjih dneh to ni dovolj pomemben razlog za nakup takšnega izvoda. Tako novinarji, ki igre testirajo, kot kupci raje kupijo igro, ki ima lepšo grafiko. To pa je mnogo lažje doseči pri manjšem številu sličic na sekundo.