'Najdražja' vojna se dogaja na spletu

Primož Resman

30. nov 2010 ob 16:34:12

Katera je najdražja vojna v zgodovini človeštva - vojna v Koreji, Vietnamska, ameriško posredovanje na Bližnjem Vzhodu ali katera izmed Svetovnih Vojn? Če bi bilo za vojaško opremo, strelivo ter ostalo municijo potrebno plačevati v igri Call of Duty:Black Ops, bi bila med najdražjimi prav ta vojna. Številke so namreč impresivne oz. strašljive, saj je od izida v začetku novembra umrlo že za celo populacijo zemlje igralcev, 6,9 milijarde. Igra je jasno prodajni uspeh, saj je v prvih petih dneh na policah trgovin založnikom prinesla 650 milijonov ameriških dolarjev.

A toliko bolj zanimivi so še ostali podatki, ki govorijo o uporabi opreme. Izstreljenih je bilo kar 138 milijard nabojev. Le 561 milijonov teh je bilo neposrednih zadetkov v glavo, ki v igri ubijejo tudi igralca z napolnjenim merilcem zdravja. Slaba desetina teh headshotov, 51 milijonov, je bila sicer bolj milostne narave, ko so v kratkem preminuli igralci že ležali na tleh, ranjeni.

Vrženih je bilo že za 527.936 ton granat, uporabljena pa manj kot desetina te teže razstreliva C4 - 50.782 ton. Vsi padci v igri so skupaj nanesli višino prek 7 milijonov kilometrov oz. za 828.118-kratno višino najvišje gore na svetu, Mt. Everest (8848 metrov nadmorske višine). Igralci so očitno tudi precej nerodni, saj jih je 65 milijonov umrlo zaradi lastne napake. Nekaj več je t.i. back-stabberjev, saj je bilo do smrti v hrbet zabodenih 79 milijonov igralcev.

Skupaj so igralci v igri pretekli že za 14.837 dolžin obsega sveta, nabrali za 8.000 let igranja igre (če bi vse to želel doseči en sam igralec) ter s preprodajo pripomočkov naredili za 2,33-kratni BDP Irske prometa.

Se udeležujete te velike vojne?