Kinectove zmogljivosti razkrite

Primož Resman

30. jun 2010 ob 23:05:15

Na britanski trgovini Play.com so najverjetneje nekoliko prezgodaj razkrili tehnične zmogljivosti Kinecta, Microsoftovega sistema za zaznavanje gibanja in uporabe le-tega za upravljanje z igrami. Že pred tem smo vedeli, da Kinect uporablja infrardeče kamere, s katerimi zaznava igralce. Slednjih bo zaznal do šest, a bosta začuda lahko aktivna le dva, ki se bosta lahko sama sebe uporabila tudi za prikazno sliko na Xbox LIVE. Število aktivnih igralcev je nekolikšno razočaranje, saj oba konkurenta, Wii in PS3 Move, omogočata hkratno igranje štirim igralcem.

Infrardeča kamera z ločljivostjo 320 x 240 pik pri 16 bitih globine in 30 sličicah na sekundo bo pri vsakemu igralcu zmožna videti do 20 sklepov ter bo delovala na oddaljenosti 1,2 do 3,5 metra. Poleg infrardeče kamere, katere namen je zaznavati tudi globino (pravzaprav ima Kinect par infrardečih senzorjev, s čimer je sploh omogočena globinska zaznava), za zajem običajnih slik in videoposnetkov skrbi še običajna barvna kamera z ločljivostjo 640 x 480 pik, 32-bitno globino, zajem pa je mogoč z do 30 sličicami na sekundo. Vključen je seveda še mikrofon, ki bo skupaj z barvno kamero omogočal videopogovore oz. glasovno komuniciranje v samih igrah. Za storitev je potrebno imeti zlato naročnino za Xbox Live.

Senzor za globinsko zaznavo ima 57° vidni kot v vodoravni in 43° vidni kot v navpični smeri, poleg tega pa podpira do 27° nagiba v obeh smereh, s čimer še razširi vidno polje. Spreminjanje naklona senzorja je sicer nekoliko počasno in služi bolj za zamenjavo aktivnega igralca kot aktivnemu sledenju po celemu prostoru. Vse podatke je po besedah trgovine podal proizvajalec opreme.