330.000 dolarjev za namišljeno vesoljsko postajo

Primož Resman

7. jan 2010 ob 07:11:37

S prodajo vesoljske postaje Crystal Palace Space Station v masovni večigralski igri Planet Calypso smo dobili še en dokaz, da so lahko tudi računalniške igre resen biznis. Vesoljska postaja je lastnika zamenjala za kar 330.000 dolarjev, njen novi ponosni lastnik pa je Erik Novak, v igri poznan kot Buzz Erik Lightyear.

Da se je prodaja zgodila v Planet Calypso ni prav nič čudnega, saj ima igra fiksen menjalni tečaj med svojo valuto in ameriškim dolarjem ter ima daleč najbolj aktivno ekonomijo med vsemi MMORPGi. Obenem je to tudi že tretja večja prodaja, prva je leta 2004 znašala zgolj $26.500 za otok zakladov, druga, leta 2005, pa že bolj konkretnih $100.000, ko je Jon NEVERDIE Jacobs kupil (virtualno) vesoljsko letovišče. Da ne gre le za bogate delničarje s preveč časa pove dejstvo, da je prav to letovišče od prvega dneva nakupa prinašalo denar, v prvih petih mesecih kar 50.000 dolarjev iz naslova pravic za rudarjenje in lov. Otok zakladov je svojo investicijo povrnil v enem letu, medtem ko je bila vrednost Jona Jacobsa v letu 2006 ocenjena na 1,5 milijona dolarjev.

Zlata jama je tudi kristalna palača, kjer bo Erik Novak prav tako prodajal pravice za lov, razno opremo, obenem pa je postaja tudi edino mesto, kjer je v igri mogoče kupiti vesoljske dele, ki so osnova za močnejše ščite.

Kako dolgo bo trajalo, da bomo dobili Fakulteto za Računalniške igre?