Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Primož Resman

5. jan 2010 ob 01:48:15

Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so osnovane na podatkih, da Google skupaj s HTC-jem, proizvajalcem večine mobilnih telefonov, ki uporabljajo Android, raziskuje prav možnost tabletov, na katerih bi lahko tekel Android ali pa Chrome OS. Glede na skopost s podatki je sicer ta govorica malo verjetna, a bi bil lahko po drugi strani Nexus One le vaba, ki bi oči javnosti usmeril v popolnoma drugo smer od tableta.

Druga, verjetno še bolj nora, govorica je, da Google namerava kupiti mobilno divizijo Motorole. Le-ta ima na trgu še vedno edini mobilni telefon z Android 2.0, Droid oz. Milestone (GSM različica, dobavljiva tudi v Evropi). Ta govorica je sicer še bolj v fazi šepetanja, a po drugi strani Motorola zadnje čase predstavlja mobilne telefone, na katerem teče Android, kot pot tekočem traku. Sodelovanje z Googlom pri izdelavi Droida je prav tako znano in priznano, a je po drugi strani sodelovanje s HTCjem pri Nexus One (in morda pri tabletu) nekoliko zanimiva izbira. Vseeno so prav z Nexus One ter pri Googlu pokazali, da se želijo razširiti tudi v trše vode, poleg programske opreme. Podobno so nakazali tudi z govoricami o pripravljanju netbooka, na katerem bi brez dvoma tekel Chrome OS.

Konferenca in CES sta blizu!