DFI zapušča trg matičnih plošč?

Primož Resman

23. dec 2009 ob 01:30:56

Po spletu krožijo govorice, da naj bi DFI v začetku prihodnjega leta prekinil prodajo svojih matičnih plošč, namenjenih običajnim uporabnikom. Namesto tega naj bi se popolnoma posvetili proizvodnji matičnih plošč za industrijske računalnike, kar sicer počnejo že dolgo.

Razlog za to se skriva v izredno majhnem tržnem deležu, ki ga pokrivajo predvsem s svojimi ploščami Lanparty ter nekaterimi drugimi, cenejšimi izvedenkami. Plošče Lanparty so bile, sploh v obliki nF4 Ultra-D, velik hit in skorajda edina izbira navijalcev v časih AMDjevih procesorjev Athlon 64 na podnožju Socket 939. Nato je sledil prestop na Core 2, kjer je DFI močno zamudil vlak. Ko so končno predstavili svoje, sicer sorazmeroma dobre, plošče, kupci niso imeli potrebe po menjavi obstoječega sistema, tačas pa so po navijalskih zmogljivostih zaostanek zakrpali tudi mnogi drugi proizvajalci. Zgodba o zamudah se je ponavljala z vsako izdajo novega veznega čipovja, kar je seveda pomenilo obilico zamujenih priložnosti in slabe prodajne številke.

Po Abitu tako trg matičnih plošč izgublja še enega zadnje čase sicer majhnega, a brez dvoma legendarnega igralca. MiniITX ploščo z veznim čipovjem Intel P55 bo tako očitno moral izdelati nekdo drug, prihodnost pa je temna tudi za ploščo dva-v-enem, ki je poleg platforme P45 vsebovala še sistem ION. Zagotovo nas je veliko, ki bomo pogrešali črne plošče z rumenimi oz. zelenimi UV režami.