DFI po poti Abita

Primož Resman

4. jun 2010 ob 14:00:36

Izguba Abita je mnoge nostalgike in dolgoletne računalniške zanesenjake vsaj malo užalostila, saj je bil Abit eden izmed velikih proizvajalcev na navijalski sceni. Zdaj smo očitno izgubili še enega, ki je zlate čase užival predvsem za časa nVidiinih veznih čipovij nForce 4 v kombinaciji z AMD-jevimi 64-bitnimi procesorji. Vse namreč kaže, da je DFI zaključil zgodbo serije LanParty, ki jo poleg dobrih navijalskih dosežkov poznamo tudi po kričečih barvnih kombinacijah.

Sama družba sicer normalno obratuje naprej, saj zapirajo le oddelek LanParty, ki je tekom celega leta 2009 prinašal izgubo. Drugi, večji oddelek, ki se posveča matičnim ploščam za industrijsko rabo, je očitno popolnoma zdrav in bo obratoval še naprej.

Celotna zgodba se je začela že za pretekli božič, ko so pri bit-tech.net zasledili, da je DFI zapustila četverica ključnih zaposlenih. Takrat temu podatku niso posvečali preveč pozornosti (navsezadnje je bila prav takrat predstavljena mini-ITX plošča z Intelovim veznim čipovjem H55 - ena izmed zadnjih novosti še pred SATA 6 Gbps, USB 3, AMD-jevimi čipovji serije 800), a so se odločili stvari priti do dna zdaj, ko poteka Computex. Po obilici neodgovorjene elektronske pošte in telefonskih klicev so se odločili obiskati DFI-jevo poslopje, kjer pa so jih pričakali živčni nasmehi in odgovori o tem ne moremo povedati ničesar, nismo pristojni za to.

Po obisku, ki ni dal novih informacij, so se pri bit-techu odločili izkoristiti Computex, saj so za informacije povprašali ljudi, ki so bili v preteklosti povezani z DFI-jem. Očitno je ekipa odgovorna za serijo LanParty že lani izvedela, da se bo ta veja ukinila, medtem ko je bilo marketinškemu oddelku rečeno, naj izpraznijo stare zaloge pred koncem leta. Posledica je bila odhod četverice in nekaterih drugih članov iz vodstva in trženja, medtem ko sta imeni, verjetno poznani mnogim navijalcem, Oskar Wu in Jerry Chang, zamenjali ekipi in postala industrijska razvijalca.

Neimenovani viri so potrdili še, da je uradni položaj znotraj DFI-ja, da se o ukinitvi veje LanParty ne govori javno, kar pomeni da je brezpredmetno tudi kontaktiranje Oskarja Wuja in Jerryja Chenga.

In izgubili smo še enega proizvajalca matičnih plošč. Kako dolgo bo trajalo, da ostane samo še trojica Asus, Gigabyte in MSI?