Vrača se MP3-spam

Matej Huš

21. dec 2009 ob 10:58:11

Spamerji so neverjetno vztrajni in iznajdljivi, ko na vsak način iščejo nove načine, kako pretentati filtre in svoja sporočila le nekako dostaviti do prejemnikov. Izpopolnjene filtre so že poskušali ukaniti s slikovnim spamom, s pridom izkoriščajo orodja za strojno prevajanje, ki odlično delujejo za evropski trg, sedaj pa se vrača še MP3-spam.

Prvikrat je bila taktika MP3-spama uporabljena oktobra 2007, ko so na ta način priporočali nakup ničvrednih delnic (pump and dump), nato pa je metoda hitro izginila. Sedaj se vrača v reklamah za Canadian Pharmacy. Ko smo premierno ugledali MP3-spam, se je zdelo, da spamerji zgolj iščejo nove načine uporabe priponk v pošti - takrat se je rodil tudi PDF-spam. Glasbena verzija je bila velik polom, zato je zelo zanimivo, da se vrača. Gre za kratke, petsekundne posnetke, kjer se reklamira spletna stran za prodajo Viagre, ki se jim spreminjajo imena. Imajo pa spamerji občutek za ironijo, saj so v metapodatkih datoteke žanr nastavili na blues.

Spam se je namnožil v sredo zvečer in v četrtek popoldne že opešal. V tem času je bilo poslanih pol milijarde sporočil, kar je zneslo 1,2 odstotka vsega v tem času razposlanega spama. Kratek posnetek je spričo botneta Climbot z 10 do 20 tisoč zombiji postal največkrat prenesen MP3.