Ozko grlo pri pošiljanju spama so kartične transakcije

Matej Huš

21. maj 2011 ob 11:05:53

Raziskovalci s kalifornijskih univerz so zadnja leta preiskovali spam (skovali so celo izraz spamalitika) in ugotavljali, kako bi ga lahko zatrli. V zadnjih treh mesecih so želeli pridobiti čim več vzorcev spama za analizo, zato so se prijavili na vse mogoče strani in potem sistematično opravljali nakupe na v spamu oglaševanih straneh, za kar so v 120 nakupih porabili več tisoč dolarjev. Sicer morajo v povprečju spamerji poslati 12,5 milijona sporočil, da prejemniki kupijo za 100 dolarjev izdelkov. Sedaj pa so raziskovalci ugotovili, da je ozko grlo kartični procesni center.

Za 95 odstotki kartičnih transkacij, ki so opravljene na straneh, za katere nas nagovarjajo v spamu, stojijo le tri finančna podjetja. Eno ima sedež v Azerbajdžanu, eno na Danskem ter eno v Svetem Kittsu in Nevisu. V članku, ki ga bodo predstavili na konferenci IEEE Symposium on Security and Privacy v torek v Kaliforniji, zato ugotavljajo, da bi lahko spamerjem peruti pristrigli, če bi jih te finančne ustanove zavrnile. Spam je namreč posel kot vsak drug, kjer se plačila vršijo izključno s kreditnimi kartici. Poslovanje spamerjev pritegne mnogo pozornosti, zato se morajo pošteno potruditi, da svoje početje skrijejo, pa še vedno z njimi posluje le malo bank in kartičnih procesnih centrov. Če bi jih izločili še ti, spamerji ne bi mogli do denarja in posel bi presahnil.

Avtorji pravijo, da je to tudi edini način za učinkovito odpravo spama pri izvoru (pustimo vnemar inteligentne filtre, ki spam razvrstijo v koš), saj so vse ostale vloge preveč razpršene po svetu. Primer je reklama za ponaredek viagre, ki so ga oktobra začeli reklamirati v spamu. Domenski registrar za stran je bil iz Rusije, strežniki so bili postavljeni na Kitajskem, posredniški računalniki v Braziliji, transakcije pa so se izvajale prek turških strani v azerbajdžansko banko. Viagra je bila nato poslana iz Indije. Najšibkejši člen v tem postopku je povezava med ameriško banko kupca in azerbajdžansko banko, ki ju veže Visa.