Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Primož Resman

17. dec 2009 ob 15:17:32

AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

AndroidLib je sicer stran, ki ponuja naprednejše iskanje po aplikacijah ter redno prečesava Android Market in indeksira aplikacije na njem. V odgovor na 20% razliko v številu aplikacij med njihovimi in uradnimi podatki so dejali, da je možnosti več. Kot prvo je Google lahko upošteval le aplikacije, namenjene za uporabnike v ZDA oz. število aplikacij, ki so bile na Android Marketu Novembra. Ta možnost je manj verjetna kot druga, da Google upošteva le aplikacije, ki so še vedno na Marketu, medtem ko AndroidLib upošteva tudi aplikacije, ki jih je odstranil Google oz. sam avtor. To je še najverjetnejši scenarij, ki naredi Googlovo številko nekoliko bolj veljavno.

Če Android Market primerjavo z Applovim App Storeom, je le-ta je po prvem letu obstoja imel že kar 50.000 aplikacij, medtem ko je do sedaj, pol leta kasneje (App Store je bil zagnan 10. julija 2008), ta številka narasla že na vsaj 115.000 aplikacij. Število prenosov z App Storea je prav tako spoštovanja vredno, saj jih je prek 2 milijardi, a so za veliko večino odgovorne brezplačne aplikacije. Za razliko od podatkov AndroidLib je teh na App Storeu manj, kot plačljivih, slednjih je namreč kar 77%, medtem ko je okrog 70% vseh prenosov brezplačnih.

Leto 2009 so si mnogi predstavljali kot leto pohoda Androida, a je bilo za to enostavno predstavljenih premalo (dobrih) mobilnih telefonov, zaradi česar je Android letel nekoliko pod radarjem javnosti. Klasično bi lahko napovedali, da se bodo stvari na bolje obrnile v prihodnjem letu (in prav to mnogi počnejo), saj je ponovno napovedana obilica novih, zmogljivih naprav, operacijski sistem pa tudi praktično iz dneva v dan dozoreva. Leto 2010 skoraj zagotovo še ne bo leto pohoda na iPhone, a bi bilo lahko leto, ko bodo konkurenti ujeli korak z Applom. Glede na preferenco uporabnikov, ki raje prenašajo brezplačne aplikacije, je Android očitno vsaj tukaj na pravi poti.