Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

Matej Huš

5. dec 2009 ob 00:32:07

Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno odstraniti varnostno obvestilo, ki se pojavi ob prenosu in poskusu namestitve vseh programov, ko gre za brskalnike, saj bi manj vešči uporabniki tako lahko pomislili, da gre za manj primerne programe.

Če bo šlo vse po načrtih, bo EU glasovala o predlogu 15. decembra, ko bi Microsoft že lahko dobil zeleno luč. Tako bi evropski uporabniki Windows XP, Viste in Sedmice novo pridobitev dobili prek Windows Update že februarja.