NASA želi varnejše izstrelitve astronavtov

Matej Huš

30. nov 2009 ob 01:01:53

Ta teden bodo imeli predstavniki ameriške vesoljske agencije govor pred Kongresom, kjer bodo poskusili izposlovati strožje varnostne pogoje, ki bodo veljali ob vzletu. Vse skupaj ne bo samo sebi namen, saj v ZDA svoja plovila pripravljajo tudi komercialni prevozniki v vesolje, zato je zakonska ureditev strogih varnostnih standardov nujna.

Kakšen poseben svetal vzgled raketoplani Space Shuttle niso, saj naj bi bila verjetnost za katastrofo pri vzletu 1 proti 129, ocenjujejo. Prvotna flota petih raketoplanov se je skrčila le na tri (Discovery, Atlantis, Endeavour), medtem ko sta bila Columbia in Challenger uničena v nesrečah. Izmed 127 letov sta se dva končala katastrofalno, tako da je zgornja ocena kar smiselna. Astronavti v NASI trdijo, da mora biti nov razred plovil vsaj desetkrat varnejši (torej 0,1-odstotna možnost katastrofe), kar inženirji ocenjujejo kot dosegljiv cilj. Trenutno so v razvoju potniška raketa Ares I, kapsula Orion in tovorna raketa Ares V. V petih letih naj bi projekti stali 9 milijard dolarjev. V razvoju sta tudi Atlas V in Delta IV, ki pa za zdaj še ne zadovoljujeta varnostnih standardov za prevoz ljudi.

V pismu, ki ga je astronavtska pisarna poslala časniku Florida Today, so orisali glavne točke, ki jih bo treba upoštevati pri gradnji novih raketoplanov. Med drugim bo treba dodati možnost zasilne zapustitve plovila v vseh fazah vzleta ter prestati stroge analize s strani neodvisnih strokovnjakov, ki bodo ugotavljale zanesljivost zasnove. Ali bodo komercialni prevozniki uspeli zadostiti strogim standardom za prevoz ljudi, ostaja za zdaj neznanka.

Bodo pa gotovo vozili tovor, saj je NASA trenutno poklonila več kot štiri milijarde dolarjev dve podjetjema, ki bosta oskrbovali Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). V NASI poudarjajo, da je glavni problem, da zasebniki nimajo izkušenj s tovrstnimi izleti v vesolje in da ne vedo, česa ne vedo. Najprej jim bodo zaupali transport tovora, šele nato pa se lahko začnejo pogovarjati o astronavtih.