Izstrelitev Endeavourja preložena vsaj do ponedeljka

Matej Huš

29. apr 2011 ob 20:22:04

Za danes zvečer napovedano izstrelitev Endeavourja in s tem pričetek predzadnje misije raketoplanov Space Shuttle je NASA preložila za tri dni, ker so odkrili napako na grelcu pomožne napajalne postaje. Med zaključnim odštevanjem so zaznali napako na enem izmed dveh grelcev prve pomožne napajalne enote. Ta se uporablja, da v orbiti greje hidrazin in preprečuje njegovo zmrznitev. Poizkusi vključitve grelcev niso uspeli.

Inženirji so mnenja, da je napaka posledica ene izmed dveh mogočih okvar. Bodisi je problem v stikalni omarici na krmi plovila, ki med drugim krmili grelce, bodisi se je napeljava iz grelca do omarice nekje kratko sklenila. Kakorkoli, drevi bodo zunanji tank izpraznili, da bodo inženirji lahko ponoči vstopili v zadnji prekat plovila. Jutri bodo primaknili še ploščad, da bodo lahko prišli do oddelka z elektroniko, kjer je omenjena omarica, da jo bodo zamenjali in popravili napeljavo. Izstrelitev bo tako preložena za vsaj 72 ur.

Raketoplani Space Shuttle imajo tri pomožne napajalne enote, ki uporabljajo hidrazin kot gorivo. Uporabljajo se pri vzletu, ponovnem vstopu v atmosfero in pristanku, ko njihova energija poganja hidravliko za upravljanje aerodinamičnih premičnih površin (recimo predkrilc in zakrilc, zračnih zavor, spust pristajalnega kolesja). Za uspešno izvedbo manevrov je nujna samo ena delujoča pomožna napajalna enota (tak primer je bil povratek Columbie decembra 1983, ko sta dve zagoreli in je moralo plovilo pristati le z eno), a vzleta ne morejo dovoliti, če niso delujoče vse.