Nadzor nad uporabniki mobilne telefonije se širi

Matej Kovačič

28. nov 2009 ob 23:49:05

Ministrstvo za obrambo je 19. maja letos policijo obvestilo, da so neznanci vlomili v njihovo skladišče v Pivki in iz njega ukradli orožje. Policija je s preiskavo precej časa tavala v temi, dokler ni konec oktobra 2009 nekdo v Kranju pred lokalom odvrgel ročne bombe, za katero se je izkazalo, da je bila ukradena v Pivki.

Zaradi počasne preiskave je na policijo letele kar nekaj kritik, sklicana je bila tudi seja parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri pa je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek povedal, da je operater mobilne telefonije v tem primeru zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nato 27. novembra 2009 ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena Zakona o kazenskem postopku, zato so za mnenje o tem zaprosili Vrhovno sodišče.

Dogodek vsekakor kaže na zanimiv problem. Do sedaj je namreč vedno veljalo načelo, da mora biti nadzor usmerjen na konkretno osebo ali konkretno komunikacijsko sredstvo. Hramba prometnih podatkov pa je odprla nove možnosti nadzora - npr. možnosti izpisa vseh podatkov o klicih v danem časovnem intervalu ali na danem območju.

149.b člen ZKP v 2. odstavku sicer izrecno določa, da mora odredba vsebovati podatke, ki omogočajo identifikacijo komunikacijskega sredstva, a očitno si preiskovalni sodnik, ki je odredbo izdal, komunikacijskega sredstva ni razlagal kot mobilni telefon, pač pa kot bazno postajo.

Seveda se postavlja vprašanje ali je takšna razlaga zakona ustrezna. Vprašanje pa je tudi kaj takšen nadzor pomeni za posameznike v smislu poseganja v njihovo zasebnost. Če bi do podobne kraje prišlo v kakšnem večjem kraju, bi bili nadzoru tako podvrženi vsi posamezniki, ki bi se v času storitve kaznivega dejanja nahajali na območju te bazne postaje (to je lahko tudi v razdalji do 30 km).

Ali če potegnemo analogijo s hišno preiskavo. V stanovanjskem bloku se zgodi umor, policija pa preiskovalnega sodnika zaprosi za hišno preiskavo prav vseh stanovanj v bloku. Kaj pa vemo, morda pa se morilsko orožje skriva v enem izmed njih. In če orožje ne bo najdeno, bi pa morda pogledali še v sosednjo ulico...