Pet let Firefoxa

Matej Huš

10. nov 2009 ob 14:19:32

Pred davnimi časi sta prvo brskalniško vojno bila Microsoft z Internet Explorerjem in Netscape s svojim Navigatorjem, ki se je kasneje preimenoval v Communicator. Na prelomu tisočletja je vojno dobil Microsoft, ki je nato nekaj časa užival obdobje brez hude konkurence. Mir je bil kratkoživega značaja, saj se je 9. novembra 2004 pojavil novi tekmovalec - Mozilla Firefox 1.0. Pet let pozneje še vedno teče druga brskalniška vojna, kjer sta glavna igralca prav IE in Firefox.

Razvoj Firefoxa se je uradno začel že leta 2003, ko je Mozilla Organization objavila, da se bodo z Mozilla Suite preusmerili na Firefox in Thunderbird. Prvotno se je Firefox imenoval Phoenix, a so ga preimenovali v Firebird. Krivec ni bil MacGyver, marveč podjetje Phoenix Technologies. Naslednje preimenovanje je kmalu sledilo, saj je že obstajala podatkovna baza Firebird, zaradi česar so ga prekrstili v Firefox.

Prve binarne knjižice so se na spletu pojavile že leta 2002, prve beta verzije so po internetu krožile leta 2003, prva stabilna različica pa, kot rečeno, pred petimi leti. Zanimivo je prebrati kakšen opis iz tistih dni in se ob tem zamisliti, kako dolgo pot smo prehodili v teh petih letih. Inteligentno zapiranje ali blokiranje pojavnih oken, brskanje z zavihki, onemogočanje javascripta in podobno je imelo takrat podoben status kot klimatske naprave v avtomobilih pred 20 leti.

Od takrat se je Firefox iz obskurnega projekta razvil v drugi najpopularnejši brskalnik na spletu in sinonim za odprto kodo in boj proti omejitvam. Njegov uspeh je zganil tudi Microsoft, ki je prav zaradi njega zavihal rokave in po nekaj površnih verzijah izdal dobro verzijo IE. Mozilla je sedaj pred novimi izzivi; eden večjih je financiranje. Doslej je levji delež prispevala pogodba z Googlom, ki pa se izteče novembra 2011. Podaljšanje je, vsaj v tako obilni meri, vprašljivo, saj ima Google sedaj svoj brskalnik Chrome, ki ga ob sklenitvi ni imel. Bo Mozilla znala unovčiti svojo znamko še kako drugače?