Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Matej Huš

31. okt 2009 ob 13:42:22

ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z varnostnega vidika. Cirilica ima nekaj črk, ki so na pogled enake latinskim, a imajo svojo kodo in mesto v črkovnih naborih. Tako bo mogoče ustvariti na pogled povsem enake domene, ki bodo gotovo razveselile ribarje. Veste, zakaj povezava http://www.slo-tеch.com ne deluje?