Sporazumevanje z morsejevo abecedo? Zakaj pa ne.

Dare Hriberšek

12. jul 2018 ob 22:42:28

Google je že pred časom ponudil svojo tipkovnico GBoard z možnostjo vnašanja teksta v Morsejevi abecedi, po novem, pa si jo bodo lahko omislili tudi uporabniki platforme iOS. Čeprav vse skupaj zveni nekoliko smešno, pa ta način sporazumevanja lahko precej olajša tipkanje tako ali drugače hendikepiranim osebam, denimo tistim s cerebralno paralizo.

Morsejeva abeceda je sicer malone 200 let star sistem za kodiranje črk, številk in ločil, ki jo je iznašel Samuel Morse, človek, ki nam je izumil tudi telegraf.

Zaslon vaše mobilne naprave bo tako dobil dva velika gumba, enega za črtico in drugega za piko, kar pomeni, da boste z nekaj vložka v znanje nove abecede lahko tipkali tudi z roko v žepu oz. pod mizo. Slednje utegne biti še posebej zanimivo za šolajočo se mladino. Za lažje učenje je Google poskrbel tudi za igro, s katero se menda zadeve naučite v manj kot uri.

In če mislite, da se tako stara tehnologija ne more kosati z današnjo, si morda ogledate tale, sicer nekoliko starejši posnetek, v katerem sta se hitrostno spoprijela prvak v pisanju SMS sporočil in radiotelegrafist.