Lucid Hydra 200 že oktobra

Primož Resman

24. sep 2009 ob 20:31:24

Pred približno enim letom je na računalniško sceno z drznimi napovedmi prišla družba Lucid. Obljubljali so multi-GPU sisteme, ki se ne ozirajo niti na proizvajalca uporabljenih grafičnih kartic kartice, niti na njihove modele in zmogljivostne razrede. Prvotno so popravljali model Hydra 100, izdelan v 130 nm-proizvodnem procesu, ki ni nikoli prišel na trg. To naj bi se spremenilo že naslednji mesec, ko naj bi splavili novejši čip, Hydra 200, ki ga uporablja tudi MSIjeva matična plošča z veznim čipovjem P55, Big Bang P55.

Čip prestreza grafične ukaze, ki gredo iz procesorja v grafične kartice, razdeli sceno na dele, ki so primerno zahtevni zmogljivosti grafične kartice ter jih tja pošlje. Po obdelavi le-te slike pošljejo nazaj v čip Hydra, ki sliko sestavi v celoto in jo pošlje primarni grafični kartici za prikaz na monitorju. Čip bo prišel v treh izvedenkah, izmed katerih bo najšibkejša uporabljala le 8-kratno povezavo s centralnim procesorjem in dve x8 PCIe povezavi za grafični kartici. Srednji model bo podvojil širine vseh treh povezav na 16-kratno, vrh ponudbe pa bo omogočal sestavljanje grafičnih pošasti. S procesorjem bo komuniciral prek PCIe x16 vodila, medtem ko bo dve PCIe x16 vodili za grafični kartici lahko tudi razpolovil in tako omogočal dve x16, x16 in dve x8 oz. štiri x8 povezave za grafične kartice.

Sprva (oktobra) bomo ugledali le najzmogljivejšo različico s 48 PCIe stezami, medtem ko bosta šibkejši različici na trg prišli nekoliko kasneje. Cena samega čipa ni bila razkrita, a naj bi ena steza stala $1,50, kar bi pomenilo $72 za najzmogljivejši čip. Po drugi strani ni potrebe po dodatnih preklopnih čipih za PCIe steze in SLI licenci, saj za vse poskrbi Lucid Hydra. Na IDFu so imeli predstavljen delujoč demo sistem, na katerem je bilo moč igrati Bioshock in FEAR 2 z uporabo GeForce GTX 260 ter Radeon HD 4890. Sistemi bodo podpirali izrisovanje v DX 9 in DX 10 načinu, uporaba glajenja robov pa po besedah predstavnikov Lucida postane mnogo bolj enostavna v DX 10 načinu zaradi enotnega strojnega dela kartic.