Alienware predstavlja ojačevalnik za grafiko

Primož Resman

29. okt 2014 ob 10:33:08

Z večjo modularnostjo PCI-Expressa so mnogi domači graditelji začeli s poizkusi priklapljanja zmogljivih grafičnih kartic na svoje prenosnike. To je načeloma še olajšal Thunderbolt, ki sicer ni primeren za domačo gradnjo, a podpira prenos povezave PCIe z bistveno bolj vzdržljivimi priključki in kabli, ki so dejansko namenjeni stalnemu vklapljanju in izklapljanju ter uporabi izven zaščitnega ohišja. Prednosti uporabe zunanje kartice so očitne, uporabniki imajo lahko zelo prenosen, a vseeno zmogljiv prenosnik (recimo 13-palčnega), ki ga doma povežejo z zmogljivo grafično kartico in velikim monitorjem, kar mali, varčni prenosnik spremeni v igričarsko postajo. A poskusi so pokazali, da bo za delujoč koncept moral vse kose priskrbeti kateri izmed proizvajalcev prenosnikov v ne povsem standardni obliki.

Prvi je jasno Alienware, verjetno eden izmed najbolj znanih izdelovalcev igričarskih računalnikov na svetu, ki je že nekaj let v Dellovi lasti. Pokazali so grafični ojačevalnik, Alienware Graphics Amplifier. Gre za škatlo, ki se s prenosnikom (zaenkrat je podprt le svež Alienware 13, a bodo v prihodnosti na voljo tudi drugi modeli) poveže z namenskim kablom, prek katerega tečeta povezavi PCIe in USB. Ni še povsem jasno, koliko stez je namenjenih povezavi PCIe, saj na Anandtechu izpostavljajo, da ultramobilni Haswelli U ne podpirajo 16 PCIe stez, kot namizni čipi. Po drugi strani povedo, da osem oz. vsega štiri steze vseeno predstavljajo napredek v primerjavi s širino vodila, ki ga prinašata Expresscard oz. Thunderbolt.

Podprte so grafične kartice obeh proizvajalcev, AMD in NVIDIA, za vodilo PCIe x16, ki zasedajo do dve reži, priporočena pa je uporaba kartic s hladilniki, ki vroč zrak izpihujejo iz ohišja skozi reži. Na grafično kartico v ojačevalniku je seveda moč priključiti zunanje monitorje, kot na namizju, kar ojačevalnik skupaj s četverico priključkov USB naredi precej učinkovito priklopno postajo. Po drugi strani bo sliko možno prenašati nazaj v prenosnik, na katerega bo ojačevalnik priključen, a ojačevalnik ni pretirano prenosen, torej so prednosti tega nekoliko omejene. Za preklop grafične kartice v uporabi (Alienware 13 že vsebuje grafični čip, vse do GeForce GTX 860M) je potreben ponovni zagon, ki izključi vgrajen grafični čip, vključi uporabo ojačevalnika in najverjetneje preusmeri PCIe steze z notranjega čipa v ojačevalnik.

Napajalnik, ki se nahaja v ojačevalniku, podpira kartice do 375 W, kar zadostuje za veliko večino trenutne ponudbe, tudi na zgornjem delu zmogljivostne ponudbe, sploh ko upoštevamo sicer nekoliko manj zmogljive procesorje v prenosnikih. Cena ojačevalnika, ki naj bi v roke prvih kupcev prišel že v novembru, znaša 299 dolarjev, kjer v ceno seveda ni vključen prenosnik (začne se pri 999 dolarjih z zaslonom z ločljivostjo 1366 x 768 pik in mehanskim trdim diskom) oz. grafična kartica.