AnandTechova primerjava procesorjev za igre

Primož Resman

8. okt 2013 ob 12:09:07

Pri AnandTechu so po primerjavi različnih frekvenc in zakasnitev pomnilnika in njihovega efekta na procesorjih Haswell zdaj še nekoliko razširili test in priporočila, ko gre za izbiro procesorja za igranje iger. Dotični test je drugi del izmed treh, kjer se je prvi osredotočal zgolj na Intelove sveže procesorje Haswell (objavljen je bil že pozno spomladi), tokrat so nabor razširili z novejšimi in starejšimi Intelovimi procesorji iz vseh cenovnih rangov, medtem ko se bodo v tretjem delu posvetili še AMD-jevim platformam.

Na testu so tokrat primerjali procesorje s podnožij LGA-1150, LGA-1155, LGA-2011, LGA-1366 in celo LGA-775. Na vsaki izmed platform so uporabili več kot eno matično ploščo, da so preverili učinek različnih razporeditev rež PCIe (različne delilnike med več rež, poleg dodatnih delilnih čipov, kot sta PLX8747 ter nVidiin NF200). Posledično so stestirali ogromno možnosti grafičnih kartic, vse od ene do štirih grafičnih kartic. Uporabljene so bile grafične kartice Radeon HD 7970 ter GeForce GTX 580.

Če na hitro povzamemo test, v primeru procesorjev z jedrom Haswell je za igričarje, ki uporabljajo eno do tri grafične kartice, najbolj smotrna izbira Core i5-4670K. Core i7-4770K je seveda hitrejši, a je tudi bistveno dražji. Čeprav se izkaže, da v vseh primerih priporočajo sisteme s Haswellom, ta nima najbolj obširne zaloge stez PCIe za povezovanje z grafičnimi karticami. V jedro vgrajen PCIe krmilnik ima namreč zgolj 16 PCIe 3.0 stez, ki jih med kartice lahko deli neposredno, ali pa se uporabi PLX-ov delilni čip. V primerjavi s Haswellom se sicer še vedno zelo dobro obnese stara platforma Nehalem, prva generacija na podnožju LGA-1366, a jo že načenja zob časa. Sploh dobro se drži v več-kartičnih sistemih, seveda na račun do 36 PCIe stez, ki jih podpira krmilnik X58. To omogoča enostavno uporabo x16, 2x16 oz. 4x8 kombinacij.

Logična izbira v primeru novega računalnika za najbolj zahtevne uporabnike, ki skoraj dva evrska tisočaka zapravijo zgolj za grafične kartice, je seveda Ivy Bridge-E, ki prav tako ponuja 32 PCIe stez. V primerjavi z X58 te sicer nadgradi s PCIe 2.0 na standard PCIe 3.0, kar še dodatno poviša prepustnost. A platforma Haswell je z delilnimi čipi po rezultatih vseeno izredno blizu ter obenem prinese bolj prijazno ceno in več bonbončkov (podpora SATA 6 Gbps in USB 3.0 neposredno v krmilniku). Na Intelovi strani pri AnandTechu tako za uporabo ene grafične kartice priporočajo Intelov Core i5-4430. V primeru uporabe para grafičnih kartic prav tako priporočajo Core i5-4430 ter Core i5-4670K, medtem ko slednji ostane edino priporočilo v primeru treh kartic. Za AMD-jeve grafične kartice tukaj priporočajo izbiro matične plošče, ki 16 PCIe rež razdelijo v kombinaciji x8/x4/x4, medtem ko za nVidiine grafične kartice priporočajo uporabo plošče s PLX-ovim delilnim čipom. Zadnja izbira, torej Core i5-4670K s ploščo s PLX-ovim čipom, je obenem najbolj priporočena izbira za sistem s štirimi grafičnimi karticami obeh proizvajalcev.

Za eno grafično kartico zaenkrat priporočajo še AMD-jev A8-5600K, medtem ko za uporabo dveh kartic menijo, da se bo bolje obnesel FX-8350, a bomo obsežnejših priporočil iz AMD-jevega nabora verjetno deležni, ko bo objavljen tretji del testa. Za točnejše podatke o zmogljivosti posameznih procesorjev seveda priporočamo branje celotnega testa.