Google bo posodobil IE6

Urban Škudnik

23. sep 2009 ob 15:39:13

Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje starejših ali manj naprednih brskalnikov.

Za prehod na Chromov pogon morajo razvijalci dodati le eno vrstico, po kateri bo IE avtomatsko prešel na Chromov pogon, če pa le-ta ne bo prisotna, se bo privzeto še vedno uporabljal Internet Explorerjev pogon Trident, kar bi naj ohranilo tudi kompatibilnost strani, ki izrecno zahtevajo funkcionalnost Internet Explorerja ali kakšne od verzij.

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">

Po vključitvi te, sicer zelo zelo kontroverzne značke, zaradi katere je na internetu preteklo že veliko krvi, bi naj tako Internet Explorer doživel veliko razsvetljenje in srečno prebavljal vse lepote HTML 5. Ker je Google zasnoval vtičnik, se predvideva tudi, da bodo lahko tudi večje korporacije, ki so predvsem glavni krivec za nadaljnjo podporo IE6, saj se v svojih zaprtih spletnih aplikacijah izrecno zanašajo na specifično (ne)delovanje le-tega, lažje prešle na sodobnejši splet.

Ker je Google Chrome Frame zaenkrat še v zgodnji razvojni fazi, je tudi brezpredmetno pričakovati, da ga bodo podjetja namestila na svojo infrastrukturo že jutri, prav tako pa tudi ni znano, kaj bo Google storil, da bo lahko pomagal podjetjem pri olajšanju namestitve vtičnika.

Mozilla je sicer v preteklosti imela podobne načrte (projekt Screaming Monkey) in je tudi že izdala prve verzije, a na žalost nič tako ambicioznega in oglaševanega kot Google-ov Chrome Frame.