Ustanovitelji Skypa tožijo Ebay

Matej Huš

19. sep 2009 ob 11:47:04

Prejšnji mesec je Ebay dosegel dogovor s konzorcijem, ki ga vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad, o prodaji večinskega deleža v Skypu za dve milijardi dolarjev. Zgodbo pa zapletajo prvotni avtorji Skypa, ki so ga Ebayu prodali leta 2005. Takrat namreč niso prodali celotnega Skypa, marveč so obdržali v lasti majhen del kode za P2P-povezovanje in jo licencirali Ebayu za uporabo.

Sedaj sta Niklas Zennstrom in Janus Friis vložila tožbo na sodišču v Severni Karolini, kjer Ebayu očitata spreminjanje tega dela kode. V njej terjata sodno prepoved prodaje in zakonito odškodnino, ki bi se lahko povzpela do 75 milijonov dolarjev dnevno. Podobno tožbo so vložili že marca na britanskem sodišču, a postopek še ni stekel, je pa takrat prestrašila marsikaterega potencialnega kupca Skypa.

Ebayevi predstavniki so dejali, da ne dvomijo o zmagi, a kljub temu za vsak slučaj razvijajo nadomestno kodo. Prav tako naj bi bila prodaja zaključena po načrtih do konca letošnjega leta.