X bo moral razkriti lastnike

Matej Huš

22. avg 2024 ob 12:29:40

Odkar je Elon Musk prevzel Twitter, ki se je kasneje preimenoval v X, podjetje ne kotira na borzi, lastniške strukture pa ne poznamo podrobno. Zato je dobrodošla odredba, s katero je sodišče v torek podjetju odredilo razkritje delniške knjige. Večinski lastnik je seveda Elon Musk, ki je za podjetje odštel 44 milijard dolarjev, ni pa edini.

Sodišče je odločitev sprejelo na zahtevo, ki jo je vložil Jacob Silverman. Zahtevo je utemeljeval z javnim interesom, saj platforma predstavlja javni prostor, zato so njeni lastniki in njihova prepričanja relevantni. Musk se je večkrat opredelil kot fundamentalist svobode govora, a njegova dejanja s tem niso vedno v skladu. Silverman je glasen kritik Muskovega vodenja podjetja, kar sega še v čas prevzema.

X ima sedaj do 4. septembra čas, da razkrije identiteto delničarjev, lahko pa se seveda pritoži. Sodišče meni, da razkritje lastnikov ne predstavlja nobenega tveganja za podjetje in da to ni zaupen podatek ali poslovna skrivnost. Med lastniki podjetja najdemo tudi Jacka Dorseyja, ustanovitelja Twitterja, saudskega princa, Seana Combsa (Diddy) in sklad a16z (Andreessen Horowitz), ki ga upravljata Marc Andreessen in Ben Horowitz. Natančen seznam pa pričakujemo v naslednjih tednih.