Opice ozdravljene barvne slepote

Primož Resman

19. sep 2009 ob 00:21:22

Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

Genetsko zdravljenje, ki so ga izvedli na opicah vrste Sajmiri (katere pripadnik je Ficko, opica Pike Nogavičke), je potekalo z uporabo človeških genov, da bi bil preskok na človeške zajčke lažji. Gene OPN1LW so v opice dostavili s pomočjo nenevarnega virusa, ti pa so nato povzročili izdelavo dolgo-valovnega opsina, brezbarvnega proteina. Protein povzroči izdelavo pigmenta za zaznavanje zelene barve v čepkih, ki skrbijo za zaznavanje različnih barv svetlobe.

Barvno slepe opice so našli s pomočjo običajnih testov za barvno slepoto in naučene komunikacije prek na dotik občutljivega zaslona. Za pravilen odgovor so bile nagrajene z grozdjevim sokom. Po začetku zdravljenja se sprva kar 20 tednov ni zgodilo popolnoma nič, nakar je prišlo do vidne spremembe, tudi v obnašanju opic.

In tako bo trava končno zelena, kri pa rdeča.