Uradno: moški izgubijo glavo ob čednih dekletih

Matej Huš

6. sep 2009 ob 10:48:26

Dobili smo uradno potrditev tega, kar vsi že dolgo časa vemo. Privlačna dekleta pripadnike močnejšega spola poneumljajo - k sreči le začasno. Psihologi na Radbound University so namreč osuplo obstali, ko je eden izmed njihovih kolegov v pogovoru z neznanim privlačnim dekletom napel vse kriplje, da bi jo očaral. Hkrati je povsem pozabil, kje stanuje, ko ga je dekle pobaralo o naslovu. Takoj so zbrali 40 študentov in opravili raziskavo na to temo, katere rezultate so objavili v članku Interacting with women can impair men’s cognitive functioning v Journal of Experimental Social Psychology.

Ti so morali najprej opraviti test, ki je meril njihove kognitivne funkcije. Opazovali so tok črk in čim hitreje ugotavljali, če je prikazana črka enaka prejšnji. Nato so jih polovico posadili v družbo čednih mladenk za sedem minut, drugo polovico pa v bližino moških kolegov. Rezultati so bili bolj predvidljivi kot angleško vreme. Čim privlačnejša se je sogovornica zdela študentom, tem slabše so se kasneje odrezali pri preizkusu.

A obrnjen eksperiment je pokazal, da so ženske imune na tovrstne težave. Na drugem testu so namreč dosegle enake rezultate, pa če so govorile z moškimi ali ženskami. Psihologi razliko razlagajo takole: Ko moški spozna čedno dekle, postane reprodukcijsko osredotočen, medtem ko na ženske sam izgled nima tako velikega vpliva - zanje so pomembni še mladost, premoženje, prijaznost in druge vrline. Z drugimi besedami: moški hitreje izgubijo glavo.