Nokia predstavila N900

Vladimir Stračkovski

28. avg 2009 ob 00:53:57

Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost omenjene naprave je tudi Maemo, na GNU/Linuxu osnovan operacijski sistem za mobilne naprave, ki ga razvija Nokia. Pri Nokii pravijo, da kombinacija močnega procesorja in operacijskega sistema Maemo, uporabnikom zagotavlja večopravilnost, kot so je vajeni na osebnih računalnikih.

Poleg vsega Nokia N900 vsebuje še izvlečno QWERTY tipkovnico, fotoaparat s Carl Zeiss optiko in ločljivostjo 5 milijonov točk, HSPA povezljivost in vgrajen Wi-Fi modul. Naprava za brskanje po spletu uporablja brskalnik Mozilla, podpira pa tudi Adobe Flash 9.4.

Nokio N900 bo na prodajnih policah moč ugledati letošnjega oktobra. Cena: 500 EUR.