Chrome s sinhronizacijo zaznamkov

Primož Resman

21. avg 2009 ob 01:49:28

Najnovejša razvojna različica Chroma za Windows, 4.0.201.1, prihaja s podporo za sinhronizacijo zaznamkov. Slednji se shranijo v Googlov oblačni sistem. Za podporo zaznamkom je brskalnik treba zagnati z --enable-sync opcijo, saj le-ta še ni standardno vključena. Po zagonu brskalnika se funkcijo vklopi prek menija Orodja (ikona ključa), kjer se skriva nova opcija. Po izbiri se odpre okno, ki zahteva vnos vašega Google uporabniškega imena in gesla, nakar se zaznamki shranijo. To je možno ponoviti na več računalnikih, kjer se bodo nato avtomatično posodabljali zaznamki, v primeru dodajanja novega (ali odstranitve enega izmed obstoječih) bo brskalnik to sporočil strežnikom oz. jih samodejno priredil, če bodo na strežniku spremembe. Razvojna različica za OS X, ki je izšla v ponedeljek, te funkcije še ni podpirala, nič pa ni znano o različici za Linux.

S 4. različico Chroma so Googlovci nadgradili tudi podporo standardu HTML 5. Dodali so podporo vgrajenim zvočnim in video kodekom, ki tako odstranijo potrebo po Flash predvajalnikih za video vsebine. Omogočili so tudi t.i. Web Workers, ki brskalniku omogoča izvajanje procesov v ozadju in ne motijo oz. ne nalagajo ponovno spletne strani. Le-to jim omogoča, da delujejo tudi brez internetne povezave. V prihodnosti naj bi 4. različica dobila tudi prepoznavanje RSS in Atom ponudb na straneh, ki jih bo nato mogoče dodati v seznam Google Readerja.

Omeniti velja še, da so Googlu številke različic dokaj nebistvena zadeva. Namesto marketinga jih raje uporabljajo v pomoč razvijalcem, saj se stabilne, uporabniške različice Chroma posodabljajo avtomatično, brez uporabnikovega potrjevanja in pravzaprav zaznavanja.