Chrome 3.0 stabilen

Primož Resman

16. sep 2009 ob 09:32:55

V le enem letu po izidu prve stabilne različice Googlovega brskalnika Chrome je oznako stabilne dobila tudi različica 3.0, ki prinaša nekaj novosti. Od predhodne stabilne različice, 2.0, je v V8 javascript testu hitrejša za 25% oz. kar 2,5-krat od prve beta različice, ki so jo lahko stestirali uporabniki operacijskih sistemov Windows.

Prenovljena je tudi stran, ki se prikaže v na novo odprtem, praznem zavihku in ki zdaj ne ponuja več neposrednega iskanja po zgodovini. Namesto 3 x 3 mreže zadnjih obiskanih strani in njihovih predogledov jih je zdaj le 8 (dve vrstici s štirimi predogledi), pod katerimi se nahajajo zadnji zaprti zavihki. Chrome 3.0 je tudi prva stabilna različica, ki podpira HTML5 <video> oznako. Googlova različica Firefoxovega Superbara, Omnibox, pri katerem vrstica za naslov služi tudi za iskanje zadetkov na specifičnih straneh, ima po novem pred zadetki ikonice, ki označujejo, če gre za zadetke, ki se že nahajajo v zaznamkih, predhodno obiskane strani oz. za iskanje v preferirianem iskalniku.

Za Windows sisteme je za prenos najnovejša različica na voljo z uradne strani, medtem ko je stabilna različica za Linux in OS X še vedno v delu.