'Jabolčni' in 'pingo' Chrome beta

Primož Resman

9. dec 2009 ob 19:39:40

Čeprav ima Chrome že kar nekaj uporabnikov na operacijskih sistemih, osnovanih na Linuxu ter na OS X, so ti brskalnik morali prevesti sami iz izvorne kode, ki je delo projekta Chromium, s tem pa so dobili razvijalsko različico. Uporabniki operacijskih sistemov Windows že kar nekaj časa lahko uživamo v uradnih stabilnih, beta ter razvijalskih različicah, ki jih je mogoče namestiti z le nekaj kliki. Uradno beta različico, ki je ni treba prevajati, so zdaj dobili tudi uporabniki sistemov Linux in OS X, a slednji še nimajo podpore razširitvam brskalnika.

Prav razvijalska različica za Windows že kar nekaj časa deloma uradno podpira razširitve, a je bilo le-te relativno težko najti. Zanje so obstajali posebni forumi, z najnovejšo beta različico, ki podporo razširitvam na Windows in Linuxu pomakne stopničko nižje in bližje običajnemu uporabniku, pa so pri Googlu zagnali tudi razširitvam namenjeno stran. Zanimivo je tudi, da ima vsaka razširitev svojo identifikacijsko kodo, sestavljeno iz 32 znakov, kar preprečuje mešane imen in uporabe napačne razširitve. Podpora razširitev za Chrome na OS X prihaja v prihodnosti.

Beta različica je na voljo za prenos z enotne strani, več o razširitvah in beta različicah za Linux ter Mac OS X pa seveda na uradnih blogih.