Izšla zbirka odprtokodnega programja za Windows, OKNO

Matej Kovačič

18. avg 2009 ob 12:28:01

Pri Centru odprte kode Slovenije so te dni izdali zbirko odprtokodnega programja za Windows okolje. Gre za DVD z imenom Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO), ki ga je mogoče brezplačno prenesti iz spleta ali naročiti za 4 EUR.


Zbirka vsebuje programje Open Office, Blender (zmogljiv program za 3D modeliranje in animacije), GIMP, Firefox, Thunderbird in Pidgin, VLC Media Player, Audacity, CDex (program za pretvorbo vsebine CD-jev v MP3 format), 7-Zip ter Open Workbench (program za vodenje projektov).

Zbirka programja je sicer namenjena predvsem nevladnim organizacijam (potrebe nevladnih organizacij so ugotovili s pomočjo posebne študije), so pa programi v zbirki gotovo uporabni tudi za domače uporabnike, šolska okolja in podjetja.

Mimogrede, podobno zbirko dlje časa vzdržuje tudi Kiberpipa, vendar pa je zadnja izdana različica stara že slabega pol leta. Oba slovenska projekta imata sicer starejšega brata OpenDisc, ki prav tako vsebuje številne odprtokodne in brezplačne programe, vendar brez slovenskih lokalizacij.

Večina omenjenega programja seveda brez težav deluje tudi v Linuxu...