Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Matej Kovačič

10. avg 2009 ob 11:18:13

Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim geslom. Na tak način je onemogočeno, da bi privilegirani uporabniki istega sistema lahko brskali o uporabniških podatkih in nastavitvah drugih uporabnikov.

Žal te možnosti za šifriranje v Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) privzeto najbrž še ne bomo videli. Šifriranje domačih imenikov, izmenjalnega prostora (ang. swap space) in ostalih razdelkov bo torej še nekaj časa namenjeno predvsem naprednejšim uporabnikom, kljub temu pa različica 9.10 prinaša številne novosti.

Med drugim bomo med novostmi našli izboljšane Intelove grafične gonilnike, hitrejši zagon ter prestavitev računalnika v mirovanje in iz njega (ang. suspend/resume), privzeto pa bosta v uporabi datotečni sistem ext4 ter zagonski nalagalnik Grub 2 (slednji trenutno žal brez podpore uporabe gesel v zagonskem meniju). Poleg tega lahko pričakujemo tudi nov privzet IM odjemalec in sicer Empathy s podporo Telepathy framework omrežjem. Bolj tehnično usmerjeni uporabniki pa bodo gotovo veseli Linux jedra 2.6.31 ter privzetega prevajalnika GCC-4.4.