Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

Primož Resman

9. jul 2009 ob 16:11:34

Čeprav je do izida Chrome OS še vsaj eno leto (izide v drugi polovici leta 2010), to ni ustavilo Googla pri poimenovanju prvih družb, ki sodelujejo oz. pomagajo pri projektu. Vključeni so proizvajalci računalnikov, procesorjev in programske opreme. Slednji je sicer le en, Adobe, a to pomeni, da je podpora za Flash praktično zagotovljena. Med proizvajalci čipov so Freescale, Qualcomm in Texas Instruments, ki jim je skupna proizvodnja procesorjev, ki temeljijo na arhitekturi ARM. Tukaj se seveda najbolj pogreša Intel, a z razširjenostjo sistemov z Atom procesorji in dobro podporo x86 arhitekturi Linuxa to verjetno ni težava.

Med proizvajalci računalnikov bodo na pomoč priskočili HP, Acer, Asus in Lenovo, ki so vsi pomembni igralci na trgu malih prenosnikov, sploh Asus, ki je začetnik trenda. Tudi tukaj manjka največji v industriji, Dell, a spet zaradi njihove dokaj omejene ponudbe netbookov tudi to ni težava. Seveda lahko v letu pred izidom ta seznam tudi pridobi še kar nekaj članov.

Le nekaj dni po predstavitvi so ušle tudi slike, ki naj bi predstavljale prvo privatno beta različico Chrome OS, namenjeno razvijalcem. Googlov predstavnik naj bi jo pokazal nekemu Acerjevemu dobavitelju, ki pa ni imenovan. Slike so zlahka le ponaredki, a na posebnem blogu, ki je bil ustanovljen prav za te slike, zatrjujejo, da temu ni tako. Če gre verjeti temu neimenovanemu viru, sta namestitev in zagon sistema zelo hitra, saj namestitev traja približno 10 minut in zahteva en ponovni zagon, ki pa z namizja na namizje traja le 20 sekund. Med drugim so povedali še, da naj bi v prihodnosti naprave z nameščenim Chrome OS namesto Windows zastavice na tipkovnici imele kar logotip Chromea.

Popravek: Kot rečeno, seznam se v tem letu lahko spremeni še neštetokrat, pravzaprav pa se je že. Skupini se je tako danes pridružil Intel, največji svetovni proizvajalec procesorjev. Zanimivo je, da ga na seznamu ni že od začetka, saj naj bi z Googlom sodeloval že praktično od začetka samega projekta.