Google opušča Windows

Primož Resman

2. jun 2010 ob 09:50:12

Do sedaj so vodilni pri Googlu izbiro operacijskega sistema, v katerim so njihovi zaposleni ustvarjali Googlove storitve, prepuščali zaposlenim samim ter jim tako omogočali uporabljati Linux, OS X oz. Windows, ne glede na prednosti ali slabosti kateregakoli izmed njih. Ta čas se očitno končuje, kratko pa bo potegnila po svetu daleč najbolj razširjena skupina operacijskega sistema, Microsoftov Windows.

O novici poročajo pri Financial Times, ki so za novo politiko izvedeli ob številnih Googlovcev. Razlog za spremembo politike znotraj podjetja naj bi se skrival v napadih, za katere naj bi bila domnevno kriva kitajska vlada. Pri Googlu namreč zdaj trdijo, da so različice Windows prevelika grožnja za varnost, česar ne morejo trditi za odprtokodni Linux in OS X. Uporaba sistemov Windows bo še vedno mogoča, a le s posebnim dovoljenjem.

Po drugem scenariju naj bi bil za prepoved kriv Googlov Chrome OS, ki temelji na Linuxu. Glede na enega izmed virov, ki ne želi biti imenovan, je v Googlu težnja, da bi v prihodnosti večinoma uporabljali prav svoj operacijski sistem.

Pri Googlu so odgovorili, da stalno raziskujejo, kako povišati učinkovitost podjetja, a ne komentirajo na posamezne odločitve. Odločitev so komentirali tudi pri Microsoftu, ki so varnost svojih izdelkov seveda zagovarjali. Tako so npr. komentirali, da je vprašljiva varnost v preteklosti preprečila uporabo GMaila na ameriški univerzi Yale ter obenem povedali, da mnogi partnerji, pomembni igralci v računalniški industriji (npr. Cisco) ter celo hekerji zatrjujejo, da Microsoft stalno izboljšuje varnost ter vanjo vlaga daleč največ izmed vseh operacijskih sistemov in njihovih razvijalcev.