Dell razmišlja o Chrome OS

Matej Huš

22. jun 2010 ob 07:05:40

Google razvija svoj Chrome OS približno leto dni, prve naprave z njim pa pričakujemo letos. Vsi vemo, da bo bolj kot od sposobnosti sistema njegov uspeh odvisen od strojne opreme, ki ga bo imela prednameščenega. Google je to filozofijo pognal še korak dlje, tako da Chrome OS sploh ne bo na voljo za samostojen prenos, marveč zgolj z napravami proizvajalcev, s katerimi se je Google pogodil. Eden takšnih naj bi bil véliki Dell.

V Dellu so razkrili, da se dogovarjajo z Googlom o možnosti, da bi njihovi prenosniki imeli prednameščen Chrome OS. Dell ponuja več platform, tako da že nekaj časa eksperimentirajo z Linuxom (Chrome OS je osnovan na njem), a se je ta v zadnjem času nekoliko umaknil novemu Windows 7. Prenosniki z Ubuntujem tako niso aktivno trženi, jih je pa še vedno moč kupiti, če veste, kje pogledati.

Podjetje se očitno z Googlom dobro razume, saj bo njihov petpalčni tablični računalnik Streak imel Google Android, tako da je Chrome OS logično nadaljevanje. Amit Midha, vodja Dellove divizije za Kitajsko in Jugovzhodno Azijo, je nedavno dejal za Reuters, da v podjetju mnogo eksperimentirajo, da bi ostali pred konkurenti. Če se bosta Android in Chrome OS prijela, želijo biti med prvimi, ki ju bodo podprli. Poleg Della naj bi se z Googlom dogovarjala tudi Acer in Hewlett-Packard.