HTML5 brez enotnega kodeka za <video> in <audio>

Primož Resman

7. jul 2009 ob 04:20:44

Ena izmed glavnih oglaševanih prednosti pravkar predstavljenega Firefoxa 3.5 je podpora <video> in <audio> oznakam, ki bi podpirale zvočne in video vsebine brez potrebe po dodatkih, kot je Adobe Flash. A zataknilo se je pri izbiri kodeka, s katerim bi bile vsebine zakodirane in za katerega bi bil v brskalnike vgrajen dekoder. W3C konzorcij je namesto bolj popularnih MP3 in h.264 izbral OGG Vorbis za zvočne in OGG Theora za slikovne zapise, ker sta oba za uporabo na voljo brez licenčnin, kar pa ne velja za konkurenta MP3 in h.264. A kot ponavadi se vsi vpleteni niso mogli zediniti pri tej odločitvi, saj Apple v QuickTime, ki ga uporablja za predvajanje multimedijskih vsebin v Safariju, ni želel vključiti podpore za OGG Theoro zaradi pomanjkanja strojnega pospeševanja in negotovosti okrog patentov.

Po drugi strani Mozilla in Opera nočeta niti slišati o podpori h.264 zaradi oderuških licenčnin. Google je sicer v Chrome vključil obe možnosti, tako OGG Theoro kot h.264, a tega zaradi licenčnin ne more ponuditi tudi v kodi brskalnika v sklopu projekta Chromium. Obenem so povedali še, da je kvaliteta Theore pri enaki pasovni širini slabša od kvalitete h.264, ki ga trenutno uporablja Youtube, zaradi česar sprememba kodeka najpomembnejšega video portala na spletu trenutno ni logična, s tem pa vgrajena podpora deloma izgubi svoj pomen.

Zaradi teh težav se je Ian Hickson, urednik specifikacije HTML5 pri W3C, odločil odstraniti poenoteno vgrajeno podporo <video> in <audio> oznakama in izbiro pustiti prosto, podobno kot pri <img> oznakah. Razmišlja sicer, da bi v standard vseeno vključil OGG Theora kodek, a za to ne vidi dovolj dobrega razloga, če ga bodo ignorirali tisti, ki se ne bi strinjali z nobenim izmed kodekov, vseeno implementirali pa tisti, ki bi se strinjali tudi s katero izmed drugih izbir.