Cene Windows 7 znane

Matej Huš

25. jun 2009 ob 18:54:50

Microsoftov oglaševalski oddelek dela s polno paro in nas kar zasuva z novicami o novem operacijskem sistemu. Danes si lahko ogledamo, koliko bo ta končno tudi stal. Sinteza kaže, da manj kot Vista. Verzija Home Premium bo stala 200 dolarjev (120), Professional 300 dolarjev (200), najzmogljivejša Ultimate pa 320 dolarjev (220). V oklepajih so cene za nadgradnjo, ki jo lahko kupijo vsi, ki že imajo legalno verzijo Windows XP ali Viste. Omenimo še, da so navedene cene za tako imenovane škatlaste verzije (retail), ki imajo praktično najmanj omejitev, a nanje odpade zgolj pet odstotkov vseh prodanih Windows. Velika večina uporabnikov jih kupi prek OEM-kanalov ob nakupu novega računalnika, kjer bodo cene seveda drugačne.

Z nadgradnjami bo križ. Poročali smo že, da v EU nadgradnja v pravem smislu besede ne bo mogoča, saj bo pri nas na prodaj le verzija brez IE-ja, tako da bo v vsakem primeru potrebna sveža namestitev. Prav tako jo bodo morali izvesti uporabniki Windows XP in tisti, ki ne bodo prešli z enakovrednega okusa Vista na Windows 7 (denimo nadgradnja Ultimate v Professional ne bo mogoča), ali pa bodo 32-bitno verzijo želeli nadomestiti s 64-bitno. Cene v prednaročilih bodo nižje, na primer v Nemčiji stane Home Premium 50, Professional pa 110 evrov, v ZDA pa 50 oz. 100 dolarjev.

Na dan izida bo Microsoft poskrbel, da bo Windows 7 na voljo v 14 najpomembnejših jezikih sveta. Pohvaliti velja njihovo hitrost pri dodajanju preostalih, saj bomo vseh ostalih 21 jezikov, med njimi tudi slovenščino, dobili že 31. oktobra - le teden dni kasneje, torej.