Windows 7 prispel bučno

Matej Huš

23. okt 2009 ob 19:43:04

Včeraj je bil velik dan za Microsoft, saj so uradno izdali nov operacijski sistem Windows 7. Sam sistem je bil sicer končan (RTM) že pred natančno tremi meseci in tisti bolj zagnani uporabniki so ga lahko na različne načine kupili že od takrat, sedaj pa je na policah v računalniških trgovinah dostopen sleherniku. Kot Microsoftu pritiče, je bila uradna predstavitev ustrezno pompozna. Največji dogodek se je odvijal v New Yorku.

Vse skupaj se je dogajalo v Skylight Studios, kamor so obiskovalce začeli spuščati že ob pol enajstih, pol ure pred začetkom. Tedaj je vse zbrane nagovorila Tami Reller, Microsoftova podpredsednica, ki je omenila, da je beta verzije Windows 7 pomagalo testirati osem milijonov ljudi. Kasneje se je oder podal še Steve Ballmer, glavni šef Microsofta, ki seveda ni mogel prehvaliti novega operacijskega sistema. Sledilo je še nekaj pomembnežev iz Redmonda.

O Windows 7 smo povedali že praktično vse, zato le na kratko povzemimo, da bo Windows 7 v vseh pogledih cenejši od Viste. Cene za nadgradnjo bodo med 120 in 220 dolarji, polne različice pa bodo stale med 230 in 320, odvisno od okusa (Home Premium, Ultimate ...). Verzije OEM, do katerih ste upravičeni z nakupom novega računalnika, bodo še cenejše, prav tako pa velja omeniti družinski paket treh licenc za Windows 7 Home Premium za 150 evrov. Takole, poltretje leto po izidu Viste smo končno dočakali njenega naslednika, čeprav se vedno bolj dozdeva, da gre v resnici za naslednika osem let starega Windows XP, ki še vedno drži vodilno mesto.