Ali Ubuntu postaja resen igralec?

Matej Kovačič

22. jun 2009 ob 11:27:34

Kot poročajo na ZDNet, Ubuntu počasi postaja resen igralec na trgu operacijskih sistemov. Chris Dawson tako piše o primeru brazilskega podjetja Metasys, ki svoje stranke (šole, podjetja in domače uporabnike) opremlja z Ubuntu Linuxom. Metasys posluje v Južni Ameriki, Afriki in Evropi in samo v Braziliji so na 350.000 namiznih računalnikov namestili Ubuntu, njihove stranke pa plačujejo za podporo. Ker Ubuntu oz. Metasys v Braziliji postaja tako resna igralca, Microsoft po besedah Dawsona močno pritiska na Brazilsko vlado, a za zdaj neuspešno.

Prav tako je po vsem svetu registriranih 13 milijonov aktivnih Ubuntu uporabnikov, Ubuntu pa pridobiva uporabnike celo na Kitajskem, kjer je stopnja piratstva sicer zelo razširjena. Dawson sklepa, da cena očitno ni edini faktor pri odločitvi kateri operacijski sistem bodo ljudje uporabili.

Ubuntu pa očitno ne pridobiva samo na namiznem področju, pač pa tudi na področju strežnikov. Ustanovitelji Ubuntuja, podjetje Canonical, so se namreč odločili Ubuntu 9.04 Server Edition certificirati na HP ProLiant G6 strežnikih, dogovarjajo pa se tudi za prednamestitve strežniške različice Ubuntuja na računalnike proizvajalcev IBM, Dell in HP. Prav tako pa Ubuntu kani sodelovati tudi z IBM pri njihovi različici oblačnega računalništva Smart Business, precej aktivni pa so tudi na področju Amazonovega EC2.

Karte se torej intenzivno mešajo. Kaj bo iz vsega skupaj nastalo, pa bomo še videli...