Težave pri selitvi proizvodnje ipadov v Brazilijo

Matej Huš

2. okt 2011 ob 19:58:44

Kot poroča Reuters, je Foxconnova selitev proizvodnje ipadov v Brazilijo pod velikim vprašajem. Foxconn je namreč načrtoval 12 milijard dolarjev vredno investicijo zagona proizvodnje ipadov, ki jo je brazilska predsednica Dilma Rousseff že aprila ponosno predstavila kot odraz krepitve gospodarskih odnosov z Azijo in premika brazilske industrije k izdelkom z višjo dodano vrednostjo.

Sedaj se kažejo prave težave načrtovane selitve proizvodnje v največjo južnoameriško državo. Končana bi namreč morala biti že julija, pa so rok potem premaknili na november in sedaj se odmika še ta. Glavni problem so visoki davki, ki dušijo brazilska podjetja. Korporacijski davek (davek na obdavčljive dobičke) ta hip znaša 34 odstotkov, kar je za Foxconn preveč. Pogajanja z brazilsko vlado o nižji obdavčitvi in preferenčni carinski obravnavi so bila trda in neuspešna, saj viri blizu vlade označujejo Foxconnove zahteve kot nore. Foxconn komentarjev ne daje.

Hkrati ima Brazilija tudi druge probleme, zaradi katerih ji letos napovedujejo 3,5-odstotno rast gospodarstva. To je za evropske razmere visoko, a hkrati najslabše med hitro rastočimi državami BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika). Pestijo jo tog trg delovne sile, ki zaradi slabih šol ni primerno kvalificirana, slaba infrastruktura in nestimulativna obdavčitev. Hkrati izvaja Brazilija izrazito zaščitniško ekonomsko politiko, tako da zaradi visokih uvoznih dajatev na primer elektronika v Brazilija stane tudi dvakrat več kot v ZDA in Evropi.

Motorola Mobility in Samsung sta prav tako že razmišljala o proizvodnji tabličnih računalnikov v Braziliji, a se tega še nista lotila. Ena izmed omejitev je tudi obvezno sodelovanje z lokalnim partnerjem, kar je na tehnološkem področju zaradi relativne nerazvitosti države, merjeno seveda s tajvanskimi vatli, na pa slovenskimi, težko. Pogajanja s Foxconnom še tečejo, a zdi se, da ne bodo izdelovali celotni ipadov v Braziliji, ampak jih bodo le sestavljali ali pa izdelovali le nekaj sestavnih delov.