BitBlinder novo anonimizacijsko omrežje, ki deluje na P2P principu

Matej Kovačič

15. jun 2009 ob 10:00:25

Pred kartkim se je na spletu pojavilo novo anonimizacijsko orodje - BitBlinder.

Gre za orodje, ki sicer temelji na anonimizacijskem sistemu Tor (in je tudi odprtokodno in brezplačno), zahteva pa registracijo, saj so vsi uporabniki sistema hkrati tudi vmesne in izhodne točke v omrežju. Sistem namreč deluje po P2P principu, uporabniki pa dobijo takšno prepustnost omrežja, kot jo omogočajo ostalim.

Avtorji poudarjajo, da je s pomočjo BitBlinderja mogoče anonimno prenašati datoteke preko BitTorrent omrežja, seveda pa je mogoče tudi brskati po spletu oziroma uporabljati ostale storitve interneta.

Večina programske kode BitBlinderja je enaka programski kodi anonimizacijskega programa Tor, avtorji pa upajo, da bo prepustnost njihovega omrežja večja od prepustnosti omrežja Tor. Sicer avtorji Tora že dlje časa razmišljajo o podobnih načinih povečanja prepustnosti Tor omrežja, vendar pa P2P princip delovanja anonimizacijskega omrežja, ki ga uporablja BitBlinder prinaša nekatere nevarnosti, zato se tega pristopa še niso poslužili.

Po mnenju poznavalcev je BitBlinder omrežje trenutno zelo hitro predvsem zato, ker je trenutno še majhno. Ali bo z rastjo prepustnost ostajala zadostna, pa bomo še videli.

Vsekakor pa je zanimivo, da so P2P tehnologije v zadnjem času postale glavni promotor šifriranja in morda bodo postale tudi glavni promotor anonimizacije...