Varnostna analiza TorFoxa pokazala številne pomanjkljivosti

Matej Kovačič

12. jun 2009 ob 12:55:44

Po tem, ko smo pred nekaj dnevi poročali o novem anonimizacijskem orodju TorFox (gre za program, ki združuje Tor in Firefox), je raziskovalec Kyle Williams danes objavil varnostno analizo tega orodja.

Žal se izkaže, da je v produktu polno pomanjkljivosti. Tako niso onemogočeni dodatki (Flash, Adobe Reader, itd.), poleg tega pa je pravi IP naslov uporabnika TorFoxa mogoče razkriti še na nekaj drugih načinov, kar bi bilo sicer mogoče preprečiti že z namestitvijo dodatka TorButton. Kot kaže avtor TorFoxa ni opravil niti osnovnih testiranj (npr. JanusVM testa in Decloak testa). Celotno testiranje TorFoxa je sicer na voljo na internetu.

Očitno TorFox trenutno ni primeren za resno uporabo, pač pa zgolj za testiranje. Glede na to, da avtor TorFoxa uporabnike preusmerja na svojo spletno stran, ki prikazuje Google oglase pa gre morda celo za precej neresen poskus služenja denarja.

Mimogrede, dva bistveno bolj kvalitetna produkta za anonimno brskanje po internetu sta sicer Tor Browser Bundle in XB Browser. Prvi je popolnoma brezplačen, XB Browser pa v brezplačni različici omogoča uporabo Tor omrežja, v plačljivi različici pa uporabo hitrejšega XeroBank anonimizacijskega omrežja.