Periodni sistem elementov dobil novega člana

Matej Huš

12. jun 2009 ob 07:13:39

Periodni sistem elementov, v katerem so vsi poznani elementi tako lično nanizani v različne bloke (s, d, p, f) po svojih naraščajočih vrstnih številih (torej številu protonov ali elektronov, če hočete), se je v mislih prvemu utrnil Dimitriju Mendelejevu v drugi polovici 19. stoletja. Tedaj poznane prvine je razvrstil po masah in znanih kemijskih lastnostih. V svoje odkritje je bil tako prepričan, da je pustil nekaj mest celo nezapolnjenih za še neodkrite elemente - pravilno je napovedal obstoj ekasilicija (danes mu pravimo germanij), ekaluminija (galij) in ekabora (skandij) ter celo dobršen del njihovih karakteristik.

Počasi je periodni sistem rastel in dobival vedno bolj zaključeno podobo, ko so odkrivali nove elemente. Sčasoma je bilo področje elementov s stabilnimi izotopi, ki se zaključi pri bizmutu, izčrpano, tako da so vsi težji elementi radioaktivni. Posebne pozornosti so deležni elementi, ki sledijo uranu, in se imenujejo supertežki elementi. Vse so pripravili umetno, spričo svoje radioaktivnosti pa se razen plutonija in neptunija ne pojavljajo na Zemlji. Leta 1940 so pripravili prvega, in sicer je šlo za neptunij. Vse so odkrili trije večji laboratoriji: v ameriškem Berkleyju, ruski Dubni ali nemškem Darmstadtu. Ker so mnoge odkrili neodvisno drugi od drugih, se dolga leta niso mogli zediniti o imenih novih elementov, ki jih tradicionalno sme postaviti odkritelj.

Da nek element postane del družine uradnih elementov v periodnem sistemu, ga mora potrditi vrhovni kemijski organ IUPAC. Prav te dni smo dobili novega člana, saj je IUPAC sprejel odločitev, da se element 112 doda v periodni sistem. Kakšno ime bo dobil, še ni jasno, saj ga bodo izbrali Nemci, ki so ga odkrili. Profesor Sigurd Hofmann iz Darmstadta je s fuzijo cinkovih atomov s svinčevimi v pospeševalniku delcev uspešno sestavil element 112, ki ima jasno zelo kratek razpolovni čas. Kljub temu da so doslej uspeli ustvariti le štiri atome tega eksotičnega elementa, je bilo to dovolj, da so drugi raziskovalci neodvisno potrdili Hofmannovo odkritje. Ta se je medtem že podal na lov za še težjimi elementi. Njegovi ruski kolegi so bojda že našli element 118, sam pa se je osredotočil na element 120.