Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija

Matej Huš

23. sep 2023 ob 10:57:39

Omejitve izvoza nekaterih ključnih elementov za izdelavo moderne elektronike, ki jih je uvedla Kitajska, niso le brezzobi tigri. V minulem mesecu Kitajska ni izvažala germanija in galija. Julija letos je izvoz germanija iz Kitajske znašal 8,6 metrične tone, kar je bilo dvakrat več kot junija - kupci so v pričakovanju omejitev hitro kopičili zaloge. Avgusta izvoza ni bilo. Podobno velja za galij, ki ga je Kitajska julija izvozila 5,1 tone, avgusta pa nič.

Spomnimo, da je Kitajska julija letos napovedala uveljavitev izvoznih omejitev na šest vrst germanija in osem vrst galija. Izvozniki morajo za vsako stranko dobiti izvozno licenco, če je tehnologijo oziroma izdelke možno uporabljati tudi v vojaške namene. Za čipe to vsekakor velja. Odobritev izvoznih licenc traja 45 dni, pravijo proizvajalci in trgovci z germanijem, zato avgusta izvoza še ni moglo biti - dovoljenja še čakajo.

Pred uvedbo omejitev je bila Kitajska največji izvoznik galija in germanija. Na svetovnem trgu je imela 80-odstotni tržni delež v proizvodnji galija in 60-odstotni tržni delež v proizvodnji germanija, ocenjuje CRMA (Critical Raw Materials Alliance). V preteklosti je bil ta delež še večji, tudi 98-odstoten, a so v zadnjih letih uporabniki začeli iskati alternativne dobavitelje. Galij in germanij se uporabljata v moderni elektroniki. Galijev arzenid najdemo v visokofrekvenčnih čipih, svetlečih diodah in sončnih celicah. Germanij uporabljajo v proizvodnji procesorjev in sončnih celic.