Hadopi je mrtev

Matej Kovačič

11. jun 2009 ob 07:32:41

Zloglasni francoski HADOPI, zakon, po katerem naj bi ponudniki interneta kršilce avtorskih pravic po treh prekrških oziroma opominih izključili iz interneta, uvedlo pa bi se tudi blokiranje tim. spornih strani, je danes doživel dokončni udarec.

Zakon oziroma njegov sankcijski del je namreč zavrnil francoski ustavni svet (Conseil constitutionnel) in sicer zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti. Po mnenju ustavnega sveta namreč lahko sankcijo odklopa iz interneta izreče le sodišče, ne pa ponudniki dostopa do interneta oziroma neka vladna agencija.

Zakon je najprej 9. aprila letos zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta, vendar je vlada nekoliko popravljen predlog dala v ponovno obravnavo in zakon je bil 12. maja letos sprejet v spodnjem domu parlamenta, 13. maja pa še v senatu. A kot rečeno, je zakon pred uveljavitvijo danes dokončno padel na francoskem ustavnem svetu.

Kljub temu bitka za svobodo na internetu še ni končana, saj je v pripravi že nov zakon, poimenovan LOPPSI, ki naj bi uvedel filtriranje vsebin na internetu oziroma lepše povedano - cenzuro, policiji pa naj bi omogočil uporabo vohunske programske opreme (spywarea).