Google Wave prihaja

Matej Huš

29. maj 2009 ob 13:07:37

Medtem ko se Microsoft pripravlja na splavitev svojega spletnega iskalnika Bing, je Google zavihal rokave in napovedal storitev Google Wave. Google ga opisuje kot e-pošto prihodnosti, v kateri bodo skušali združiti elektronsko pošto, IM (trenutno sporočanje oz. instant messaging), deljenje fotografij, twitter, skupno rabo dokumentov in druge vrste mreženja. Na tak način želijo ustvariti enotno ogrodje, ki bo združevalo vse vrste komunikacije.

Projekt je pred leti začel razvijati Lars Rasmussen s svojim bratom. V Google sta prišla, ko je ta prevzel njuno podjetje, ki se je ukvarjalo s kartiranjem, in ga nadgradil v Google Maps. Brata Rasmussen sta nato v Googlu dobila nalogo ustvariti eno izmed najbolj neodvisnih razvijalskih skupin v podjetju, tako da sta posvetila razvoju projekta Wave.

Kot pravita, Wave organizira diskusije na internetu v tokove, ki so nekakšna mešanica Twitterja, Friendfeeda in Facebooka skupaj z zmožnostjo pošiljanja trenutnih sporočil in deljenja datotek. Tako ne gre niti za povsem javne niti povsem zasebne pogovore, saj uporabnik sam ustvari val z ustvarjanjem vsebine in nato izbere, kdo jo bo imel pravico videti. Trenutno je funkcionalnost še nekoliko omejena, a je Google že izdal prve API-je, tako da bodo lahko razvijalci začeli testirati novo platformo in jo vgrajevati v svoje spletne strani.

V Googlu so dejali, da bodo Wave najverjetneje uporabljale tri skupine ljudi. Prvi za običajno druženje in komunikacijo, kot to počno prek blogov, Facebooka ipd. Druga skupina bodo razvijalci aplikacij, ki bodo surfale na valovih - podobno kot se sedaj pojavlja cel kup aplikacij za Facebook, le da bo zadeva bolj dodelana, tako da lahko pričakujemo tudi prave skupinske igre. Tretja skupina uporabnikov bo Google Wave uporabljala za organizacijo dela na svojih projektih, sledenje spremembam itn.

Dobro uro dobro predstavitev s konference Google I/O si lahko ogledate tudi na YouTube.