Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Dare Hriberšek

2. jul 2020 ob 08:53:05

Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v bližini. Ampak, zadeva bo za razliko od Nearby Shara, delovala le na Samsungovih napravah, med katere sodijo tudi njihovi pametni televizorji. Bo pa, za potrebe nadaljnjega deljenja, omogočala tudi začasno umestitev uporabnikovih datotek v Samsungov oblak.